3 lépés, amivel bármilyen Excel makrót elkészíthetsz!

A makrókészítés titka nem más mint hogy részleteiben végig tudjuk gondolni mit is csinálunk. Ezzel a módszerrel kicsit megpróbálom megkönnyíteni a dolgodat. Kövesd az utasításokat, és nagyszerű eredményeket fogsz elérni.

1. lépés: Specifikáció

Vagyis az elvégzendő feladat egyértelmű meghatározása. Ha kell írd le magadnak pontokba szedve milyen lépések fogják egymást követni. Próbálj mindig a megoldandó feladat egészétől a részletekig haladni. Várj, megmagyarázom:

Tegyük fel a havi költségvetésünk rendeztük táblázatba, valahogy így:

BevételKiadásMegjegyzésDátum
240.000 FtFizetés2016.07.06
15.000 FtVillanyszámla2016.07.07

(persze az igazi táblázat jóval több sorból áll)

Azt szeretnénk megoldani, hogy a táblázatunk adatai a hónap végén kerüljenek át egy másik munkalapra, a fő táblázatunk pedig ne tartalmazzon adatoka., tehát csak maga a megformázott táblázat és a fejlécek maradjanak meg. Szóval kezdjük az új hónapot mindig tiszta lappal.

Gondoljuk végig mit is kell csinálnia a makrónak

  1. Ki kell jelölnie a havi táblázatunkat
  2. Vágólapra másolnia
  3. Munkalapot kell váltania
  4. Megkereseni azt a sort, ahová már bekerülhetnek az adatok
  5. Majd be kell illesztenie a táblázatot a megfelelő helyre
  6. Ezután vissza kell váltania a Fő munkalapra
  7. Majd kitörölni belőle az adatokat

Lényegében átgondoljuk hogyan is csinálnánk ezt kézzel. Egy apró nehézség van a dologban, méghozzá az, hogy hogyan határozzuk meg az Excelnek a beillesztés előtt, melyik az utolsó sor? Ezt kideríthetjük könnyedén Visual Basic kóddal, illetve ha kódolásmentesek akarunk maradni, kerülő megoldással is.

Itt nem térnék ki részletesen a kódolásos részre, hiszen a Prog.hu közössége már körüljárta a témát.

A kerülő megoldás annyit jelent, hogy a kimásolt adatokat nem a táblázat végére, hanem a táblázat elejére szúrjuk be. Vagyis ennyiben módosul a 4. pontunk:

4.1 Beszúrunk egy üres sort az A sor elé
4.2 Jobb kattintás az A1 cellán
4.3 Másolt cellák beszúrása
4.3 A felbukkanó „Cella tartalma és beszúrása” panelen pedig a Cellák eltolása lefelé gombot választjuk.

Mivel a dátumok úgy is szerepelnek minden sorban, így később tudjuk azt rendezni ha szükséges.

Persze létezhet ezen felül több funkcionáló megoldás is. Ha van ötleted, írd meg hozzászólásban!

2. lépés: Főpróba

Ha összeállítottad a működési tervet, ideje hogy először próbáld el a folyamatot élesben, és ellenőrizd, hogy ha a szigorúan ezeket a lépéseket követed a várt végeredményt kapod-e?

Ez a lépés azért fontos, mert sokszor ilyenkor derül ki számunkra, hogy valamit másképpen kell megoldanunk. Vagy kiderül hogy valamit nem rögzített be a makrónk. Jelen esetben például azt tapasztalhatod, hogy van egy felesleges lépés a folyamatban. Méghozzá a 4.1-es, mivel ha a Másolt cellák beszúrása parancsot használod, az sosem írja felül a meglévő adatokat, így a beszúrással azt érhetjük el, hogy lesz egy üres sorunk. Illetve az is feltűnhet, hogy az Excel jobb klikkes menüjében nem szerepel a menüpont, ha a vágólapon van egy táblázat.

3. lépés: Rögzítés

Ha mindent végigcsináltunk, ez lesz a legkönnyebb lépés. Elindítjuk a makró rögzítését, majd újra megcsináljuk a lépéseket. A kész makrót hozzákapcsolhatod egy gombhoz, vagy csak egyszerűen adsz neki egy billentyűparancsot.

Hagyj üzenetet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük