4 érv a felhő mellett!

Volt szerencsém részt venni egy elég szemléletformáló előadáson a közelmúltban, ami megválaszolt néhány kérdést a felhőben való adattárolást illetően. Több komoly érvet is hallottam, ami egyértelműen meggyőzött arról, hogy valójában miért is jó nekünk ha a felhőben tároljuk az adatainkat. Kiemeltem néhány igazán fontos tényezőt, de azt hiszem bővíthető lenne még a lista további szempontokkal is.

Érdemes végiggondolni azt, mi is az oka annak, hogy ennyire ragaszkodunk az adatainkhoz? Miért nem akarjuk azt rábízni olyan szakemberekre, akik folyamatosan azon dolgoznak, hogy tökéletesítsék a szolgáltatásaikat?

Tehát miért jobb ha a felhőben tároljuk az adatainkat?

 1. Biztonság
  Azért kezdem ezzel, mert ez merül fel a legtöbbször a technológiával kapcsolatban. Odaadjuk-e a céges adatainkat a világhálónak? Kissé óvatosan bánik mindenki ezzel am kérdéssel, de gondoljuk csak végig. Az jól szervezett, profi szakemberekkel ellátott adatközpontok miért is ne lennének biztonságosak?
  Ha saját szervere van a cégnek arra valószínűleg jut egy ember aki azt felügyeli, nagyobb cégeknél is sok esetben csak 2-3 főről beszélünk. Mi alapján várható el tőlük hogy értsenek a technológia minden részéhez? Egy szerver folyamatos felügyeletet, karbantartást igényel, arról nem is beszélve, hogy a szoftverek frissítése folyamatos plusz munkát, és plusz kiadásokat ad.
  Ha az adatokat csak a saját munkaállomásainkon tároljuk akkor egy óriási veszélyforrásnak tesszük ki magunkat, hiszen mi történik egy meghibásodás esetén?  Az adataink elveszhetnek, a hozzáférésük problémássá válik, valószínűleg éppen akkor amikor nagy szükségünk lenne rájuk.
  Szóval a felhőben tárolt adatok szakemberek általi folyamatos felügyelete, a legfrissebb szoftverekkel mindenképpen biztonságosabbá teszik a használatát!
 2. Hozzáférés
  A felhő egy óriási előnye még, hogy a benne tárolt adatokat tulajdonképpen bármilyen eszközről elérhetjük. Ehhez mindössze egy internet-hozzáférésre van szükségünk. Persze ha mindig nem tudunk online lenni, arra is vannak megoldások. Én például évek óta használom a Dropbox-ot, ami rendelkezik egy kliensprogrammal, amit telepíthetünk a gépünkre. A program ha online folyamatosan szinkronizálja a fájlokat, így azok elérhetőek az internetkapcsolat bontása esetén is.
  Ha több személynek is szeretnénk hozzáférést adni adatainkhoz akkor sincs probléma, sőt a legtöbb szolgáltatás esetén lehetőség van valamilyen jogosultságkezelésre.  Tehát mondhatjuk azt, hogy Józsi csak olvashatja az Excel táblázatot, de Ildi módosíthatja is.
 3. Frissítések
  A biztonság esetében már kitértem rá, hogy egy igazán komoly szakembergárdára tudjuk az adatainkat bízni. Van még egy előnye annak ha valamilyen felhőszolgáltatást használunk, és erre az egyik legjobb példa az online számlázó rendszerek használata. Ebben az esetben is felhőszolgáltatásról beszélünk, amiket folyamatosan fejlesztenek. Cégvezetőként nem igazán van kapacitás a jogszabályok folyamatos követésére, de online számlázóprogrammal ez egy megoldott dolog.
  A szolgáltató ezekben az esetekben leveszi vállunkról ezeket a terheket. (Tipp: talán az egyik legmegbízható szolgáltatást a Számlázz.hu nyújtja)
 4. Ár
  Talán az egyik legmotiválóbb érv a felhőszolgáltatások mellett, az a költséghatékonyság. Mivel egy ilyen adatközpont több ügyfelet szolgál ki, a költségek így megoszlanak. Minél többen használják a felhőszolgáltatásokat, azok annál olcsóbbá válnak. 
  Például a Dropbox havi 12 euróért cserébe (~3800 Ft) korlátlan tárhelyet, és rengeteg extra szolgáltatást kínál. Ha csak egy 1 TB-os merevlemezt szeretnénk vásárolni, az 15.000 Ft-tól válik elérhetővé számunkra, és még mindig fennáll az adatvesztés veszélye.

Na és hogyan kapcsolódik ez az Excel-hez? nagyon egyszerű, a táblázatkezelők nagy részét ma már elérhetjük a felhőn keresztül, ami feleslegessé teszi az offline szoftverek használatát. Gondoljunk csak az Office365-re vagy a Google megoldásaira.

A táblázatok az online térben is megadják ugyanazt a funkcionalitást, mint a gépre telepített változataik, illetve néhány extra megoldást is nyújtanak számunkra.

Remélem sikerült segítenem dönteni. Ha többet szeretnél tudni felveheted velem a kapcsolatot a Kérdésed van? menüpontban! Ha tetszett bejegyzés, használd a megosztást!

Hagyj üzenetet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük