Háttérkép az Excel-ben?

Az Excel rengeteg lehetőséget ad nekünk arra, hogy színesebbé, látványosabbá tegyük táblázatainkat. Most a Háttérkép opciót vizsgáljuk meg, arra való tekintettel, hogy mikor érdemes, és főképp, hogy hogyan csináljuk úgy, hogy jó is legyen.

Excel háttérkép

A beállítást az Excel asztali verziója esetén a Lapelrendezés fül Háttér feliratú gombjára kattintva érjük el. A gomb megnyomása után kétféle opciót is kapunk. 

  1. Fájlból: A számítógépen található képekből választhatsz. 

    Érdemes lehet például a céges logót használni, de különösen látványos eredményt érhetünk el egy előre elkészített diagrammal is.
     

  2. Bing képkereső: Keresést indíthatunk a Microsoft keresőmotorja a Bing segítségével. Ez hasonló mint a Clipart, azzal a különbséggel, hogy az interneten található képekből válogathatunk, ami jóval nagyobb kínálatot takar, csak jó kulcsszavakat kell használnunk.

    A keresés során, használhatjuk a szűrőket, ahol kereshetünk kifejezetten ClipArt-ot, de a kép fő színvilágát és a méretét is meghatározhatjuk.

    Ha megvan a kép ami megfelelő lesz, csak kattintsunk rá és utána Beszúrás gomb. Nézd csak:

 

Excel háttér beállítása

Néhány megjegyzést azonban még szeretnék hozzáfűzni a témához. A háttérkép használatát csak akkor ajánlom, ha az nem vonja el a figyelmet a mondanivalóról. Csábító a nagy felbontású képek használata, azonban ennek van egy igen nagy hátránya is. Az intenzív színeket használó hátterek esetén nehéz dolgunk lesz a betűszínekkel. Biztosan lesz olyan terület a képen ahol nem fog látszani az adat, ezért inkább használj hasonló színeket tartalmazó képeket.

Ezt ellensúlyozni lehet azzal, ha az adatcellák hátterének egyedi értéket adsz, viszont ezzel is óvatosan kell bánni, hiszen ronthatja az összképet. 

Mindent összevetve a legjobb módszer az, ha mindig arra törekszel hogy a táblázat könnyen érthető legyen és ne terhelje a szemünket. Ha ezt betartod látványos táblázatokat fogsz tudni összedobni.

 

Címkék: 

Új hozzászólás