Fájltípusok

A különböző táblázatkezelők különböző fájltípusokat használnak. Itt találsz egy listát a gyakori táblázatkezelést érintő fájltípusokról és arról hogy mi mire való.

Gyakori fájltípusok a táblázatkezelésben
Fájlkiterjesztés Magyarázat
xls A Microsoft Excel fájlformátuma, a legtöbb táblázatkezelő meg tudja nyitni.
xlsx Szintén Microsoft Excel fájltípus, az xls továbbfejlesztett változata, ami az Excel 2007-es változatától érhető el. A Microsoft többi fájlformátuma is átalakult erre az úgynevezett Open XML fájlformátumra. Ebből következik hogy a 2007-nél korábbi Excel verziók nem kezelik, viszont letölthető a Microsoft honlapjáról a  Microsoft Office kompatibilitási csomag ami képessé teszi az Excel 2003-as verzióját is a formátum kezelésére. (Tipp: A Libre és OpenOffice csomagok e nélkül is kezelik ezt a formátumot)
ods, fods OpenDocument táblázat hasonló az xls-hez. LibreOffice, vagy OpenOffice maradéktalanul kezeli.
csv (Comma Separated Values) vagyis Vesszővel Elválasztott Értékek. Valójában gyakoribb a pontosvessző használata ezeknél a fájloknál. A hasznuk ezeknek a fájloknak, hogy csak a nyers adatokat tartalmazzák, így könnyű több szoftver között is a kezelése( pld. táblázatkezelőből egy adatbáziskezelőbe vagy vissza). Megnyitni meg tudja minden táblázatkezelő, de akár egy jegyzettömbbel is belenézhetünk.
pdf PDF(Portable Document Format). " A PDF alkalmas szöveget, ábrát és képeket tartalmazó dokumentum leírására eszközfüggetlen és felbontásfüggetlen formában". A legtöbb táblázatkezelővel tudunk menteni ebbe a formátumba, megnyitásához valamilyen PDF kezelő alkalmazás szükséges, mint például az Acrobat Reader, Foxit Reader, Sumatra PDF stb. Wikipédia

 

Címkék: 

Új hozzászólás