Fájltípusok

A különböző táblázatkezelők különböző fájltípusokat használnak. Itt találsz egy listát a gyakori táblázatkezelést érintő fájltípusokról és arról hogy mi mire való.

Gyakori fájltípusok a táblázatkezelésben

FájlkiterjesztésMagyarázat
xlsA Microsoft Excel fájlformátuma, a legtöbb táblázatkezelő meg tudja nyitni.
xlsxSzintén Microsoft Excel fájltípus, az xls továbbfejlesztett változata, ami az Excel 2007-es változatától érhető el. A Microsoft többi fájlformátuma is átalakult erre az úgynevezett Open XML fájlformátumra. Ebből következik hogy a 2007-nél korábbi Excel verziók nem kezelik, viszont letölthető a Microsoft honlapjáról a  Microsoft Office kompatibilitási csomag ami képessé teszi az Excel 2003-as verzióját is a formátum kezelésére. (Tipp: A Libre és OpenOffice csomagok e nélkül is kezelik ezt a formátumot)
ods, fodsOpenDocument táblázat hasonló az xls-hez. LibreOffice, vagy OpenOffice maradéktalanul kezeli.
csv(Comma Separated Values) vagyis Vesszővel Elválasztott Értékek. Valójában gyakoribb a pontosvessző használata ezeknél a fájloknál. A hasznuk ezeknek a fájloknak, hogy csak a nyers adatokat tartalmazzák, így könnyű több szoftver között is a kezelése( pld. táblázatkezelőből egy adatbáziskezelőbe vagy vissza). Megnyitni meg tudja minden táblázatkezelő, de akár egy jegyzettömbbel is belenézhetünk.
pdfPDF (Portable Document Format). „A PDF alkalmas szöveget, ábrát és képeket tartalmazó dokumentum leírására eszközfüggetlen és felbontásfüggetlen formában”. A legtöbb táblázatkezelővel tudunk menteni ebbe a formátumba, megnyitásához valamilyen PDF kezelő alkalmazás szükséges, mint például az Acrobat Reader, Foxit Reader, Sumatra PDF stb. Wikipédia

Hagyj üzenetet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük