Google Drive | IMPORTRANGE() | Cella- és tartományhivatkozás

Ha egy Google Drive-on tárolt munkafüzetben egy másik munkafüzetre kívánunk hivatkozni, az IMPORTRANGE() függvény segítségével tehetjük meg azt. Nézzük hogyan is használhatjuk ezt a funkciót:

Alapesetben két dokumentumunk van:

  1. Ebben van a cella, amire hivatkozni szeretnénk (például egy egységár amit több kalkulációban is központi helyről szeretnénk elérni)
  2. Itt szeretnénk számítást végezni, vagy megjeleníteni az adatot

A feladatot az IMPORTRANGE(táblázat_kulcsa; tartomány_karakterlánca) függvénnyel tudjuk megoldani. A függvény, mint a neve is mutatja tartományok hivatkozására használatos, de a mi esetünkben mindössze egy cella tartalmát szeretnénk megjeleníteni.

Függvény felépítése: IMPORTRANGE(táblázat_kulcsa; tartomány_karakterlánca)

Lépésenként:

  1. Szükséges ismernünk az 1. táblázat esetén elegendő annak elérési útját (URL), mivel ez lesz a táblázat_kulcsa. Ezt a böngésző címsorából, vagy a megosztás gomb használata során is lekérhetjük. (pl: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1MW152XBgEnoMxUt9qD9qiBbzHOSsDcqo…)
  2. A tartomány_karakterlánca a munkalap és azon belül a tartomány, vagy cellahivatkozás lesz pl: Munkalap1!B1 vagy Munkalap1!B1:C4
  3. Ha megvan minden adat, a 2. táblázatban lépjünk a cellába ahová a hivatkozást tenni szeretnénk.
  4. A függvény így fog kinézni: =IMPORTRANGE(„https://docs.google.com/spreadsheets/d/1MW152XBgEnoMxUt9qD9qiBbzHOSsDcqo…„;”Munkalap1!B1”)

Amíg a két táblázatot nem kapcsolod össze, az hibát fog jelezni, de semmi gond a cella melletti területen meg fog jelenni egy kék színű Összekapcsolás gomb, ami elvégzi ezt helyetted, neked csak a hozzáférésről kell gondoskodnod.

Példa megtekinthető itt!