Kalibrációs görbe készítése Excel-ben

Mi az a kalibrációs görbe?

A kalibráció folyamata során egy adott műszer válaszjele és a mérendő koncentráció közötti összefüggést mérjük. A kalibrációs görbe a mért értékeket ábrázolja, így arról könnyen leolvashatóak az eltérések. 

Leegyszerűsítve a kalibrációs görbe az a diagram ahol látjuk hogy egy adott mérési állapothoz milyen valós eredmény társul. Egy segédvonal felvételével pedig azt is meg tudjuk állapítani, hogy mért és az elvárt eredmények mennyire állnak összhangban. Maga az eljárás elsősorban a kémiából lehet ismerős, azonban kiválóan felhasználható a módszer más mérések, akár mérőeszközök kalibrálása során is.

Tolómérő kalibrálás Excel segítségével

A példában egy digitális tolómérő mérési eredményeit fogjuk megállapítani. Előre leszögezem, a példa csak elméleti síkon történik a folyamat bemutatása céljából. Ha tolómérőt vagy más mérőeszközt szeretél karibláltatani keress akkreditált kalibráló laboratóriumot.

Mivel dolgozunk?

 • Digitális tolómérő (ennek a hitelességét fogjuk ellenőrizni
 • Hitelesített mérőrúdak (a példában 10 darab 10-100 mm-es hosszúságig)

Mi a módszer?

Gyakorlatilag azt csináljuk, hogy a 10 hitelesített mérőrudat végig méregetjük, és a mért eredményt rögzítjük egy Excel táblába. A mérési eredményeink a következők:

Mérőrúd (mm)Tolómérő által márt érték (mm)
1010,3
2020
3029,8
4039,9
5050
6060,1
7069,8
8080
9090,3
100100,1

A következő elemeket szeretnénk egy diagramon ábrázolni, ehhez a következőz kell mindössze tennünk:

 1. Oszlopok kijelölése
 2. A Beszúrás menüpont Diagramok paneljén válasszunk ki egy egyszerű Pontidagramot.

Ennek hatására létrejön a pontdiagramounk:

Miután a diagram elkészült, ugyan már látható hogy mely mérési tartományokban vannak eltérések, azonban ezt még inkább hangsúolyzhatjuk Trendvonal felvételével. A trendvonal jelen esetben a referenciapontunk lesz, vagyis az az eredmény, amelyet a mérőeszköznek mérnie kellett volna.

Trendvonalat úgy tudunk felvenni, ha a diagram egy pontján jobb egérgombbal kattintunk, majd kiválasztjuk a Trendvonal felvétele sort. 

A trendvonal felvétele automatikusan megtörténik, azonban a jobb oldalon megjelennek a különböző beállítási lehetőségek. A következő trendvonalak kiválasztására van lehetőségünk:

 • Exponenciális
 • Lineáris
 • Logaritmikus
 • Polinomális
 • Hatványos
 • Mozgó átlag

Jelen esetben válasszuk az alapbeállításként megjelenő Lineáris trendvonalat, és jelenítsük meg az R-négyzet értékét. (R-négyzet értéke látszik a diagramon opció bekapcsolása). A trendvonal annál pontosabb, minél közelebb van az R-négyzet értéke az 1-hez. A trendvonal felvételekor az Excel ezt automatikusan kiszámítja, így ha vizuálisan nem is látható oly mértékben az eltérés, a mutató értéke segít meghatározni a pontosságot.

Feladat

Ha van kedved készítsd el leírt adatokkal a táblázatot és írd meg hozzásszólásként hogy:

 1. Ebben az esetben mennyi az R-négyzet értéke?
 2. Milyen mértékű eltérés kell ahhoz hogy megváltozzon az?