Karakterszám meghatározása különböző szövegszerkesztőkben

Szakdolgozat vagy beadandó írásakor, illetve szövegírói munka végzésekor általában szóközök nélküli karakterszámban van meghatározva a határ, amit el kell érnünk. Következő cikkünkben három különböző szövegszerkesztőben mutatjuk be, hogy hogyan találod meg ezt a mutatót.


LibreOffice Writer – Karakter számláló 

Habár valószínűleg Microsoft Office-t használsz, ingyenes alternatívaként a LibreOffice is egyre jobban terjed. Szabad felhasználású programként bárhol használható, ráadásul nagyjából kompatibilis a Microsoft termékei által használt formátummal (azért durvább dokumentumoknál szoktak lenni érdekes gondok, de legalább spóroltál vele egy fél fizetésnyi összeget).

A Writer esetében a karakterszámlálót az Eszközök menü Szavak száma opciónál találod meg.

Láthatod a szavak és a karakterek számát is.

Ha pedig kijelölést végzel, akkor nem csak az egész dokumentum, hanem csak az adott szakasz hosszára vonatkozó számokat is láthatod.

Google Dokumentumok
Ha irodai célú szoftverről van szó, a Google Drive Dokumentumok alkalmazása az egyik legjobb, hiszen kompatibilis a legtöbb gyakori formátummal, csak internetkapcsolatra és böngészőre van szükség hozzá, továbbá biztonságos és bármikor, bárhonnan elérhető.
 
Itt is az Eszközök menüben találhatod a Szavak száma opciót. Eleve ki volt jelölve egy szövegrész, amikor rákattintottam az opcióra, így először a dokumentum teljes hosszát, majd egy / jelet követően a kijelölt szakaszét láthatod.
Microsoft Word 2013
A Wordnél egy picivel egyszerűbb dolgunk van, ugyanis alapértelmezetten láthatjuk alul a szavak számlálóját. Rákattintva megjelenik a karakterszám is.

Microsoft Word 97

Ha pedig véletlenül hozzám hasonlóan rajongsz a régi gépekért és nem zavar a kompatibilitás hiánya, esetleg nem tudsz meglenni a cuki macska-asszisztens nélkül, akkor íme, így találod meg Word 97 alatt a tárgyalt opciót:

Eszközök, majd Szavak száma

Fontos: ha kijelölt szöveg mellett kattintottál rá, akkor csak annak a hosszát fogod látni!

Kijelölés nélkül ezt fogod látni: