Lapvédelem Excel-ben

Az Excel Lapvédelem funkcióját nagyon jól fel tudjuk használni többek között akkor, ha nem szeretnénk tévedésből belemódosítani az adatokba.

Hogyan állítsam be a Lapvédelmet?

 1. Jelöljük ki azt a cellát, amibe engedélyezni szeretnénk az írást, és a jobb klikkes Cellaformázás menü Védelem fülén vegyük ki a pipát a Zárolt opció elől.
  Cella zárolásának kikapcsolása
   
 2. Ezután kapcsold be a Véleményezés fülön a Lapvédelmet. A felugró panelen csak a "Nem zárolt cellák kijelölése" legyen bepipálva

  Lapvédelem bekapcsolása Excel
   

 3. Készen is vagyunk!

Ezután csak azokba a cellákba tudunk írni, sőt csak azokat tudjuk egyáltalán kijelölni, amelyek nem zároltak. A Lapvédelem bekapcsolásánál akár jelszót is megadhatunk, így másnak is odaadhatjuk a táblázatot kitöltésre. Hasznos lehet ez például akkor, ha egy űrlapot szeretnénk kitöltetni. 

Hogy oldjam fel a lapvédelmet?

Ha a munkalapon Lapvédelem van a Véleményezés/Lapvédelem gomb felirata megváltozik Lapvédelem feloldására, így tudjuk kikapcsolni. Amennyiben jelszót is megadtunk itt fogja elkérni a jelszót!

Egyéb tudnivalók!

 • Fontos megjegyezni, hogy a jelszó nem nyújt maradéktalan biztonságot. Viszonylag egyszerűen fel lehet oldani a jelszó hiányában is, így elsősorban a véletlen elírások miatt ajánlom a használatát!
 • A funkció elérhető LibreOffice-ban is a következő menüpont alatt: Eszközök >> Dokumentum védelme >> Munkalap
Címkék: 

Új hozzászólás