Miből áll össze egy Excel makró?

A legutóbb már belevetettük magunkt az Excel makrók csodálatos világába, de arról külön még nem beszéltünk, hogy miképp is épól fel maga a makró.

Azt ugye tisztáztuk legutóbb, hogy a makrók használatához alapvetően nincs szükség programozói ismeretekre, tehát ez a lecke inkább amolyan érdekesség. Előnye a makró megismerésének az, hogy ha megérted a működését, hatékonyabb makrókat tudsz majd készíteni.

A példa kedvéért egy olyan makrót készítettem, ami belép egy konkrét cellába, és beleírja a „https://tablazatkezeles.hu” címet abba. Ez egy igazán egyszerű művelet, kapott egy gyorsbillentyűt is a Ctrl+P-t. Egy makró mindig úgy készül, hogy az általunk kiadott utasítások Visual Basic megfelelője kerül rögzítésre. A fenti makró Visual Basic kódja tehát valahogy így néz ki:

A makrót a Sub szóval hozzuk létre, amit a makró neve követ. A zárójellnek itt most számunkra nincs jelentősége, hiszen automatikusan hoztuk létre a makrónkat. Egyébként ebbe különböző paramétereket írhatnánk, amit változóként felhasználhatunk a kódon belül, azonban ez egy másik lecke lesz majd.

Az aposztróf a Visual Basic-ben a megjegyzés jelölésére használt karakter, tehát ha így kezdődik a sor, akkor abban nincs értelmezendő kód, csak szöveges tartalom. Ez hosszabb kódoknál nagyon is hasznos tud lenni, mivel adhatunk egy leírást az adott kódrészlethez. Ebben a szakaszban látható például az a Leírás amit a makró rögzítésekor megadhatunk, illetve ide kerül egy emlékeztető arról, hogy melyik billentyűparancs hatásásra indul el a makró.

Most jön az izgalmasabb rész

Innentől következik maga a makró nézzük soronként mit is jelentenek ezek:

1. Range („C7”).Select – A C7 cella kiválasztásra kerül.

Itt érdemes megjegyezni, hogy a makró mindig a megnyitott munkalapra vonatkozik. Tehát ha lapozunk egy másik munkalapra és lefuttetjuk a makrónkat, az nem fog visszalépni az 1. munkalapra. Erre is létrehozhatunk utasítást természetesen, de itt most nem tettük ezt meg.

2. ActiveCell.FormulaR1C1 = „https://tablazatkezeles.hu” – A kijelölt cella tartalma legyen ez: „https://tablazatkezeles.hu

Ide bármilyen egyedi szöveg bekerülhet, ha van kedved játszadozz vele nyugodtan. Lentebb leírom pontosan hol is találod meg ezt.

3. Range(„C8”).Select – A C8 cellába léptünk miután megtörtént a szöveg beírása

Tehát a makrók lényege hogy lépésről-lépésre haladunk. Ha beleírunk a kódba arra  nagyon figyeljünk, hogy ha kimarad egy sor, akkor elképzelhető hogy más lesz a kimenetel. Ha ebben az esetben például az 1. lépés vagyis a C7 cella kiválasztása kimarad, akkor az aktuálisan kijelölt celláa fog kerülni az adat.

Ezzel csak akkor van probléma, ha ott már szerepelt valami eredetileg. A makrók egyik hátránya lehet, ami veszélyessé is válahat, hogy nem kérdezi meg biztosan végre akarod e hajtani az adott utasítást, mivel alapesetben ezt is nekünk kellene megírnunk.

Hol van a Visual Basic szerkesztő?

Mostanra azt hiszem nyugodtan elérulhatom, hogy hol találod a makrókat, hiszen körültekintően fogsz eljárni. Először azonban mindig olyan táblázatokon gyakorolj, ami nem tartalmaz kényes adatokat.

Tehát a Visual Basic szerkesztő az Excel-ben, a legutóbb bekapcsolt Fejlesztőeszközök -> Visual Basic gombra kattintva lesz elérhető. 

A rögzített makrónkat a bal oldalon található VBAProject fa Modules könyvtárában fogod megtalálni.

Szeretnél még hasonló anyagokat? Jelezd hozzászólásban, ide kattintva pedig érdemes megosztani is ezt a bejegyzést!