Saját gombok készítése az Excelben

A létrehozott makróink futtatására a billentyűparancsok létrehozásán kívül más lehetőségeket is kínál az Excel. A Fejlesztőeszközök panelen találjuk az űrlap-vezérlők beszúrására szolgáló gombot. 

Mik az azok a vezérlők?

Vezérlők alatt az Excel esetében olyan az űrlap funkciókra gondolunk, mint például a gombok, jelölőnégyzetek, lenyíló listák, de ide tartoznak a panelek vagy a címkék is. A Fejlesztőeszközök fül Beszúrás gombjára kattintva választhatunk az Űrlap-vezérlőelemek és az ActiveX vezérlők között. Itt rögtön észreveheted, hogy nagyjából ugyanazokat a vezérlőket látod mind kettő csoportban. 

Tehát választhatunk egyszerű Gomb vezérlőelem és ActiveX Gomb között. A különbség a funkcionalitásban rejlik, ami inkább a makróprogramozás terén lényeges, talán egy későbbi leckében kitérünk erre is. Egyenlőre használjuk az egyszerű űrlap-vezérlőelemeket.

Példaképpen hozzunk létre egy gombot:

A létrehozás egyszerű:

  1. Válasszuk a Gomb vezérlőelemet a Fejlesztőeszközök -> Beszúrás gombra kattintás után
  2. Az egér segítségével rajzoljuk meg a gombot
  3. Ezután megjelenik a Makró hozzárenedelés ablak, ahol azt áll íthatjuk be lényegében mit is csináljon a gombunk.

Makróhozzárendelés

Itt három dolgot tehetünk:

  1. Kiválasztunk a felugró listából egy már elkészített makrót
  2. Az Újat gombra kattintva megírjuk a makrót
  3. Rögzítés gombra kattintva felveszünk egy új makró

Most próbaképpen vállasszuk ki a Rögzítést, majd járjunk el ugyanúgy mintha egy egyszerű makró létrehozása esetén. Ebben az esetben a gyorsbillentyűt ki is hagyhatjuk, hiszen a gombunk fogja elindítani a makró futását.

Ha megvagyunk, elegendő a gombra kattintanunk és a makró azonnal el is fog indulni.

Van olyan vezérlőelem amelyikről szívesen olvasnál részletesebb magyarázatot? Ha van írd, meg, vagy oszd meg ezt a bejegyzést az ismerőseiddel! 

Hagyj üzenetet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük