Makrók

Excel makrók feladat - Egyéni számformátum

Ha követed az oldal írásait, észrevehetted hogy kicsit elmélyedtünk az Exfcel makróinak a világába. Eddig inkább csak említés szintjén használtuk a makrókat, azonban most egy valós felhasználását mutatom be a makróknak.

A feladat a következő:

Tegyük fel hogy a táblázatainkban többféle mennyiségi egységet használunk, és szeretnénk azt a táblázatokban jelezni is. Ehhez egy korábbi lecke anyagát fogjuk gombnyomásra elvégezni.

Miből áll össze egy Excel makró?

A legutóbb már belevetettük magunkt az Excel makrók csodálatos világába, de arról külön még nem beszéltünk, hogy miképp is épól fel maga a makró.

Azt ugye tisztáztuk legutóbb, hogy a makrók használatához alapvetően nincs szükség programozói ismeretekre, tehát ez a lecke inkább amolyan érdekesség. Előnye a makró megismerésének az, hogy ha megérted a működését, hatékonyabb makrókat tudsz majd készíteni.

Mire valók az Excel makrói?

Az Excel makrói alapesetben rejtettek az Excel-ben, talán ez az egyik oka annak, hogy nem használjuk túl sokat. Pedig órákat spórolhatnak bármilyen feladatban, amit mi már unalmasnak találunk. Amit ugyanis unalmasnak találunk, az valószínűleg valamilyen ismétlődő feladat, valami olyan tevékenység, amit újra és újra meg kell csinálni, csak más számokkal. Jó erre az alapfelállásra sokszor elegendő az is, ha jól megírunk egy függvényt. De mi van akkor, ha a függvényünk már túl bonyolulttá válik?